fbpx

Wat voor effect heeft vocht in huis op de gezondheid?

Wat voor effect heeft vocht in huis op de gezondheid?

Iedere ruimte heeft een bepaalde vochtigheidsgraad. Hiervan merkt u normaal gezien niets. Een ruimte die een té hoog vochtigheidspercentage heeft, is wel merkbaar. Het kan van invloed zijn op de gezondheid. Het is dan ook raadzaam om dit te verhelpen. Wat voor effect heeft vocht in huis op de gezondheid?

Een gemiddelde vochtigheidsgraad in een ruimte nemen we onder normale omstandigheden eigenlijk niet waar. Pas als het vochtigheidspercentage afwijkt van de normale omstandigheden nemen we er notie van. De lucht kan dan als droog of als klam ervaren worden. In deze laatste situatie is er sprake van een té hoge vochtigheidsgraad. Het is zeker verstandig om dit te verhelpen omdat dit op lange duur schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Vochtproblemen door condensatie

Oorzaken hoge luchtvochtigheid in een woning

Een normaal vochtigheidspercentage in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Door onder andere condensvorming, doorslaand- of opstijgend vocht kan dit percentage echter doorslaan naar ongezonde waardes.

Met een goede ventilatie hoeft condensatie geen probleem op te leveren, maar als dit onvoldoende gebeurt wordt het wél een probleem. Vochtproblemen als gevolg van doorslaand- of opstijgend vocht treden op als de bouwkundige staat van een woning, met betrekking tot isolatie en koudebruggen, niet in orde is.

Vochtproblemen zijn herkenbaar aan de lelijke vochtplekken en zwarte schimmels die ontstaan op de kwetsbare plaatsen in een ruimte. Deze schimmels zijn verantwoordelijk voor een zeer ongezond leefklimaat. Het is dan ook verstandig om hier wat aan te (laten) doen.

Vochtproblemen door doorslaand vocht

Het effect van vocht in huis op de gezondheid

Een schimmel is in feite een paddenstoel, die zich uitstekend kan ontwikkelen in warme en vochtige ruimtes. Een ruimte in een woning is dus zeer geschikt voor de sporen om zich te ontkiemen en te ontwikkelen. Afhankelijk van de plaats van de schimmelvorming kan het de ondergrond aantasten, ongedierte aantrekken en het vocht vasthouden.

Vocht heeft daarnaast ook directe gevolgen voor de gezondheid van de mens. Het kan een invloed hebben op de ademhalingsorganen en de longen. Dit merken vooral mensen die last hebben van astma. Het vochtprobleem kan er dus de oorzaak van zijn dat iemand erg benauwd wordt.

Daarnaast kan vocht een allergische reactie oproepen bij iemand die gevoelig is voor sporen van schimmels of zilvervisjes. Dit kan een chronische ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken, waardoor iemand veel last krijgt van verkoudheidsverschijnselen, irritaties en vermoeidheid.

Vochtproblemen door opstijgend vocht

Andere schadelijke gezondheidseffecten door vocht in huis

De gezondheidsproblemen, die veroorzaakt worden als gevolg van een te hoog percentage aan vocht in huis, zullen negatieve gevolgen hebben op het immuunsysteem. Het lichaam verbruikt immers door deze gezondheidsproblemen extra energie en zal hiermee verzwakt de andere schadelijke gezondheidseffecten door vocht in huis moeten bestrijden. Vaak is er dan ook sprake van een negatieve wisselwerking.

Daarnaast zijn er veel meer indirecte gevolgen aan te geven, waarin het vochtprobleem ook een gezondheidsprobleem kan worden. De ontwikkeling van de huisstofmijt en de zwarte schimmel kan immers zeer vervelende effecten hebben zoals eczeem vorming en problemen met de huid. Bij dit laatste kunt u denken aan irritaties en wondvorming. Daarbij kunnen de chemische sporen van de zwarte schimmel schadelijk zijn voor veel functies in het menselijk lichaam.

Deze zwarte schimmel is overal aanwezig en kan geen schade aanrichten in een gezond leefklimaat. De schimmel wordt wel actief bij een te hoog vochtigheidspercentage. Dan kunnen de sporen vrij rond gaan zweven en zich overal nestelen.

Vakkundige vochtbestrijding in Limburg

Zorgen voor het juiste vochtigheidspercentage

Het bovenstaande geeft duidelijk het belang van het juiste vochtigheidspercentage in uw woning weer. Hierbij is een juiste ventilatie van groot belang. In andere gevallen is het goed om naar de bouwkundige staat van de woning te kijken en dit waar nodig aan te passen.

Firma Noten kan u hierin uitstekend adviseren. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf in vakkundige vochtbestrijding. Voor alle bovengrondse toepassingen hebben wij een uitstekende oplossing op maat.

Contacteer ons gerust als u te kampen heeft met een vochtprobleem. Dit kan via ons contactformulier op de website of door ons telefonisch te benaderen. Wij staan graag voor u klaar met een persoonlijk, vrijblijvend advies.

Wilt u een vochtprobleem in uw woning laten behandelen?

Wij adviseren u graag bij een GRATIS inspectie.