fbpx

Oorzaken van overmatige condensatie
en wat kan ik er tegen doen?

Vakkundige vochtbestrijding in Limburg

Condensatie is een veel voorkomend probleem in diverse huishoudens, dat altijd een schadelijk gevolg heeft op materialen. Het ontstaat sneller dan u denkt maar er is ook meer aan te doen dan u denkt. Hieronder staan een aantal oorzaken van condensatie en wat u er tegen kunt doen.

Hoe komt condensvorming tot stand?

Condensatie of condensvorming zijn kleine druppeltjes water die aan de binnenkant van het raam komen te zitten. Dit lijkt bijna vanzelf te gebeuren maar niets is minder waar. Als water verdampt wordt het waterdamp en in deze vorm kan het overal terecht komen. Het kan zelfs door steen trekken.

Condensvorming komt veel voor in een woonhuis of in een auto. Dat is ook logisch, als deze waterdamp immers in aanraking komt met een object dat kouder is dan de lucht van de omgeving, gaat het condenseren. Dit is het proces dat de waterdamp overgaat in vloeibare waterdruppels.

Vochtproblemen door condensatie

De oorzaken van overmatige condensatie en wat ertegen te doen?

In iedere woning komt een vorm van condensatie voor door gewone zaken als het ademen, douchen en koken. Daarom beslaan de ramen van een woning sneller als er veel mensen in de ruimte zijn zoals bij een feestje. In de auto is het temperatuurverschil de oorzaak, als u de blower met warme lucht op een hoge stand zet, heeft u snel weer optimaal zicht.

Binnenshuis is het van belang om goed te ventileren. Hierdoor wordt de vochtige lucht afgevoerd naar de koudere buitenlucht voordat deze op een koud oppervlak kan condenseren en tot water vormt.

Vochtproblemen door doorslaand vocht

Problemen met condens

U kunt spreken van problemen met condens als de oorzaak hiervan niet duidelijk aanwijsbaar is. Dan is er vaak sprake van een andere bron die zorgt voor overmatige productie van vocht. In dit geval is het een goede keuze om hier een expert naar te laten kijken. Een condens probleem kan immers veel gevolgen hebben voor uw duurzame wooncomfort.

Een langdurig vochtprobleem heeft namelijk schadelijke gevolgen op materialen. De bouwkundige staat van de woning, met betrekking tot isolatie en koudebruggen, speelt hierin een belangrijke rol. De basis van het condens probleem is immers het hoge verschil tussen de tussen binnen- en buitentemperatuur.

Vochtproblemen door opstijgend vocht

Hoe zijn vochtproblemen zichtbaar?

Het vochtprobleem is zichtbaar door lelijke vochtplekken en zwarte schimmels op de meest kwetsbare plaatsen zoals in de hoeken tussen de muren, vloer en plafond en achter grote kasten die tegen een buitenmuur staan. Deze plekken ontstaan als de luchtvochtigheid tussen de 70% en de 90% bedraagt, op plaatsen waar de condensatievorming het hoogst is. Hierdoor kan een erg ongezond leefklimaat ontstaan. Het is dus van belang om hier wat aan te (laten) doen!

Vakkundige vochtbestrijding in Limburg

Firma Noten uit Limburg bestrijdt het vochtprobleem

De oplossing klinkt eenvoudig, maar is het helaas niet. Door de woning goed te laten isoleren, kunt u (een deel van) het probleem oplossen, maar waar moet u beginnen en hoe moet dit aangepakt worden? Het is van belang om condens te bestrijden maar vooral om de oorzaken op de juiste manier weg te nemen.

Firma Noten uit Limburg heeft ruim ervaren professionals voor u klaar staan die u hierin juist kunnen adviseren en deze klus op een vakkundige manier voor u kunnen uitvoeren. Wij zijn gespecialiseerd in isolatieprojecten zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Uw comfort is bij ons in ervaren handen.

Contact met firma Noten

Contact met firma Noten

Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wenst over het oplossen van uw condens probleem. Onze ervaren medewerkers staan voor u klaar. Wij zijn gevestigd in Limburg.

Neem gerust contact met ons op via het formulier op de website. Daarnaast zijn wij telefonisch bereikbaar om uw vragen te beantwoorden en voor vrijblijvend advies.

Wilt u overmatige condensatie in uw woning laten behandelen?

Wij adviseren u graag bij een GRATIS inspectie.