fbpx

Oorzaken van optrekkend vocht
en wat kan ik er tegen doen?

Vakkundige vochtbestrijding in Limburg

Optrekkend vocht komt vooral voor bij oudere panden die geen waterkering hebben of waarvan deze verouderd is. Hierdoor worden de muren aan de binnenkant van een gebouw nat en wordt het bouwwerk aangetast. Het is dan ook van belang om het vochtprobleem te bestrijden. Hieronder beschrijven we de oorzaken van optrekkend vocht en wat u ertegen kunt doen.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht wordt in de wandelgangen ook wel opstijgend vocht genoemd. Dit vocht is regen- of grondwater dat door een capillaire werking (zuigwerking) optrekt in de fundering en het metselwerk en is dus meestal te vinden bij wanden die verbonden zijn met de gemetselde fundering. Dit vocht kan wel tot ruim 2 meter boven het begane grondniveau komen. Door een verdampende werking zal het water niet veel hoger komen, maar het is voldoende om veel schade te veroorzaken!

Optrekkend vocht is een probleem dat in de loop der jaren ontstaat en langzaam maar zeker verergert. Doordat de binnenmuren nat worden en blijven ontstaat er een hoge luchtvochtigheid. Dit wordt zichtbaar door vocht- en schimmelplekken. Dit geeft niet alleen een lelijk beeld, maar zorgt ook voor een muffe geur in het gebouw. Daarnaast kunnen behang, stuc- of verflagen los gaan laten en worden andere constructiematerialen ernstig aangetast. Door optrekkend vocht ontstaat dus een zeer slecht binnenklimaat!

Vochtproblemen door condensatie

Gevolgen aan het gebouw door opstijgend vocht

Opstijgend vocht heeft ook gevolgen voor het bouwwerk zelf. In grond- en regenwater zitten zouten en mineralen die kalkdeeltjes uit het cement meenemen naar boven. Hierdoor hebben de onderste cementlagen steeds minder bindmiddel en verliest de voeg zijn stevigheid.

Het is dan ook goed vanaf de buitenkant te zien of een gebouw te maken heeft met optrekkend vocht. Door de verdampende werking van het water op twee meter hoogte zal het waterdamp stoffen als zout, gips, kalk, chloride en nitraten afzetten op het steen aan de buitenzijde.

Vochtproblemen door doorslaand vocht

Oorzaken van problemen met optrekkend vocht

Er zijn diverse oorzaken die optrekkend vocht kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan ontbrekende of door veroudering kapotte horizontale isolatiematerialen die voor vochtwering zorgen. Door het ontbreken van voldoende dichte lagen kan het steen- of metselwerk direct- of indirect in contact komen met vocht, grond- of lekwater. Daarnaast zijn er talrijke bouwkundige toepassingen aan te wijzen die optrekkend vocht kunnen bevorderen.

Vochtproblemen door opstijgend vocht

Optrekkend vocht laten behandelen

Uit het bovenstaande is duidelijk op te maken dat het zeker raadzaam is om optrekkend vocht te laten behandelen. Hiervoor is een grondige analyse van groot belang. Firma Noten kan dit voor u verzorgen. Wij hebben gespecialiseerde mensen voor u beschikbaar die u kunnen helpen met duurzame oplossingen.

Optrekkend vocht wordt vaak behandeld door het injecteren van onschadelijke oligomere siloxanen om een waterafstotende band te vormen om zo de capillaire werking van het water te verhinderen. Daarnaast kunnen we speciale cementringen met bepaalde toeslagstoffen gebruiken om zouten tegen te houden.

Vakkundige vochtbestrijding in Limburg

Optrekkend vocht laten bestrijden in Limburg

Om optrekkend vocht laten bestrijden in Limburg is Noten het geschikte bedrijf. We zijn gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. We zijn gevestigd in Limburg. Contacteer ons gerust voor een persoonlijk advies of het maken van een afspraak.

Wilt u optrekkend vocht in uw woning laten behandelen?

Wij adviseren u graag bij een GRATIS inspectie.